DeWaterbus vaart voor het eerst op het Albertkanaal


Gisteren werd de nieuwe oostelijke route van DeWaterbus, op het Albertkanaal, plechtig ingehuldigd.

Vanaf maandag 18 februari 2019 houdt DeWaterbus om het half uur halt op de volgende locaties: Antwerpen, Merksem, Deurne, Schoten en Wijnegem. Het initiatief van het Havenbedrijf Antwerpen biedt daarmee een duurzaam alternatief voor het woon-werkverkeer langs het Albertkanaal. De tarieven blijven gelijk aan de huidige en de fiets, die mag gratis mee. Interessant dus voor fietsers die zich bij regenweer voor een deel van hun dagelijkse route droog willen houden.

Uitbreiding Albertkanaal

De nieuwe route van DeWaterbus is acht kilometer lang en krijgt vijf halteplaatsen: Havenhuis, Fietsbrug Ijzerlaan (Merksem), Brug van den Azijn (Deurne), Hoogmolendijk (Schoten) en Brug Houtlaan (Wijnegem). De woon-werkverkeerroute langs het Albertkanaal is een filegevoelig traject en zal nog meer onder druk komen door de verhoging van de bruggen over het Albertkanaal, de vernieuwing van de kanaalkaaien en de Oosterweelwerken die starten vanaf juni 2019. De haltes liggen telkens aan een brug zodat ze vanop beide overs makkelijk bereikbaar zijn. Daarbij is er ook rekening gehouden met de aansluiting op het openbaar vervoer, die er nu aan verschillende haltes al is.

Havenschepen Annick De Ridder: “Het Havenbedrijf Antwerpen is met initiatieven zoals DeWaterbus een motor voor innovatieve mobiliteitsoplossingen ten dienste van de bredere havengemeenschap. Sinds de start van het project namen meer dan 420.000 gebruikers DeWaterbus op het Scheldetraject, waarvan 100.000 met fiets. Met de oostelijke uitbreiding op het Albertkanaal willen we verder schrijven aan dit succesverhaal.”

Dienstregeling

De Aqua Ferro, Hendrikus en de Rhoonse Veer van de rederij Aqualiner varen iedere werkdag, aan 18km/u, filevrij in beide richtingen. De eerste lijn richting Havenhuis vertrekt om 6:15u. vanuit Wijnegem. Ook tijdens het weekend kan je handig gebruik maken van DeWaterbus. Meer informatie over de dienstregeling vind je via Slim naar Antwerpen of op www.dewaterbus.be.

Gevarieerd aanbod

Sinds juli 2017 vaart DeWaterbus tussen het Steenplein Antwerpen en Hemiksem, met een tussenstop in Kruibeke. Daar kwam op 8 oktober 2018 een tweede route bij die het Steenplein via een noordelijke route verbindt met de Antwerpse haven. Vanaf maandag komt daar dus een oostelijk traject bij dat ook werknemers uit de omliggende gemeenten een handig vervoersalternatief biedt. Bovendien krijgen de pendelaars op de openingsdag een leuke goodiebag cadeau.

“De bestaande routes en de uitbreiding op het Albertkanaal vormen samen met trein, tram, bus en (deel)fiets een mooi, duurzaam en betrouwbaar alternatief voor de wagen.” aldus schepen van Mobiliteit Koen Kennis. “De verdere ontwikkeling van de Schelde als nieuwe vervoersweg past perfect binnen de inspanningen die stad en haven leveren om Antwerpen bereikbaar te houden en de modal shift verder te zetten.”

Bron: Havenbedrijf Antwerpen

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.