Defensie helpt bij terugkeer Amerikaanse helikopterbrigade


Defensie helpt de komende weken de 4th (US) Combat Aviation Brigade bij hun verplaatsing terug naar Texas.

Dat gebeurt nadat de eenheid 9 maanden in Europa is geweest om samen met diverse NAVO-partners te oefenen. De 4th (US) Combat Aviation Brigade is afgelost door een andere helikopterbrigade uit de VS.

De 46 helikopters van het type UH-60 Black Hawk en CH-47 Chinook gaan per schip vanuit de Botlek terug naar de VS, samen met 1000 voertuigen en containers. Het materieel arriveert de komende week in de Rotterdamse haven. Vliegbasis Eindhoven fungeert eventueel als tussenstop voor de helikopters die uit Duitsland komen. Op het militaire vliegveld Eindhoven kunnen de helikopters worden bijgetankt en de bemanningen eventueel overnachten. Ook de kazerne in Oirschot is open om Amerikanen te legeren.

Rotterdamse haven

Nederland zet diverse eenheden ter ondersteuning in. Het overslagterrein in de Botlek wordt weer ’tijdelijk militair terrein’ en dag en nacht bewaakt door landmachtmilitairen. De luchtmacht bemant de landingsplek van de helikopters op het overslagterrein en levert een blusvoertuig. Het schip dat het materieel naar de VS brengt, vertrekt waarschijnlijk aan het eind van de maand.

Atlantic Resolve

De Amerikaanse operatie Atlantic Resolve zorgt sinds 2014 voor een verhoging van de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa. Door de opgelopen spanning met Rusland, doorlopen op continubasis 6.000 extra Amerikaanse militairen een trainings- en oefenprogramma in Oost-Europa. Deze oefeningen verhogen de inzetbaarheid van de deelnemende militairen en zorgt ervoor dat die nog beter militair kunnen samenwerken.

Defender 2020

Volgend jaar komen gelijktijdig 3 Amerikaanse brigades via Nederlandse havens naar Europa voor de oefening Defender 2020. Ruim 10.000 Amerikaanse militairen met al hun materieel verplaatsen dan door Nederland richting oefenlocaties in Oost-Europa. Ook dan levert Nederland host nation support om deze troepenverplaatsingen te ondersteunen. Het vergroten van de militaire mobiliteit is een speerpunt van de NAVO.

Bron: Defensie

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.