Damen Maaskant Shipyards Stellendam viert 70-jarig jubileum en neemt afscheid van directeur Frits van Dongen


Op zaterdag 13 oktober was het feest bij Damen Maaskant Shipyards Stellendam (DMSS) omdat er drie belangrijke gebeurtenissen werden gevierd: de 70e verjaardag van de oprichting van de werf, het vertrek van directeur Frits van Dongen en de aanstelling van zijn vervanger, Eric Moerkerk.

DMSS is in 1948 in Bruinisse opgericht door Piet Maaskant en zijn twee zonen als een reparatiewerf voor de plaatselijke vissersboten. Hoewel DMSS is verhuisd naar Stellendam, is deze werf altijd trouw aan zijn roots gebleven. Sinds de oprichting zijn er niet alleen 627 nieuwe schepen gebouwd, waaronder veel vissersboten, maar heeft de werf zich naast het gewone werk ook gespecialiseerd in het onderhouden van lieren. De markt is cyclisch geweest, maar de afgelopen tien jaar heeft Maaskant kunnen profiteren van een hoge vraag vanuit de offshore-industrie en meer recentelijk van een opleving in de visserij. Zo is er onlangs de eerste nieuwe boomkorkotter in tien jaar voor de Nederlandse vloot afgeleverd, evenals twee innovatieve flyshooter/twinrig-schepen met een strak ontwerp.

Het feest was niet alleen ter ere van alles wat er de afgelopen zeventig jaar is gebeurd, maar markeert ook een wisseling in leiderschap: Frits van Dongen, die de afgelopen veertig jaar bij Damen heeft gewerkt, waarvan 25 jaar als directeur bij DMSS, droeg zijn verantwoordelijkheden op 1 oktober over aan Eric Moerkerk. Eric was eerder werkzaam bij Keppel Verolme, dat in september 2016 onderdeel werd van Damen. Hij ging toen aan de slag bij DMSS als projectmanager en werd tien maanden later gepromoveerd tot adjunct-directeur.

“Frits is een enthousiaste ambassadeur voor de visserij geweest,” vertelt Jan-Wim Dekker, Chief Products Officer bij de Damen Group. “Hij blijft ondersteunende werkzaamheden uitvoeren voor zowel Maaskant Shipyards als voor ons hoofdkwartier in Gorinchem en zal daarnaast gedeeltelijk gebruikmaken van zijn regeling voor vervroegd pensioen (één of twee dagen per week). Ik wil graag Frits bedanken voor zijn toewijding aan Damen en Eric succes wensen in zijn nieuwe functie.”

“Ik ben blij dat ik weer thuis ben. Als zoon van een visser en lid van een familie die een boomkorkotter van Maaskant had, voelt het ook echt als thuiskomen,” voegt Eric Moerkerk toe. “Ik kijk ernaar uit om onze reis voort te zetten en koers te zetten naar 100 jaar Damen Maaskant. Hoewel er moeilijke omstandigheden zijn op onze thuismarkt, heb ik er vertrouwen in dat we duurzame en winstgevende producten voor onze klanten zullen blijven leveren.”

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.