Cosun Beet Company en Avantium bundelen krachten om plantaardige glycolen te produceren


Innovatief suikerbietenverwerker Cosun Beet Company, onderdeel van Royal Cosun, en Avantium N.V., een toonaangevend technologiebedrijf in duurzame chemie, kondigen hun ambitie aan om gezamenlijk de eerste commerciële fabriek voor de productie van plantaardige glycolen te bouwen en te exploiteren op basis van Avantium’s Ray Technology™.

Hiertoe zijn Cosun Beet Company en Avantium een Term Sheet aangegaan om een joint venture op te richten waarin Cosun Beet Company een substantieel aandeel zal nemen.

Cosun Beet Company en Avantium zijn van plan de joint venture op te richten in 2021 met het doel een investeringsbeslissing te nemen voor de geplande commerciële fabriek in de eerste helft van 2023 en de commerciële activiteiten te starten in 2025. Het is de bedoeling dat de joint venture een producent van plantaardige glycolen van wereldklasse wordt en actief bijdraagt aan een fossielvrije toekomst.

Avantium ’s Ray Technology™ zet suikers om in glycolen: plantMEG™ (mono-ethyleenglycol) en plantMPG™ (mono-propyleenglycol). MEG is een blockbuster tussenproduct en plantMEG™ is een volledig recyclebaar product op plantaardige basis dat wordt gebruikt in brede toepassingen zoals verpakkingen, polyester textiel en antivries. PlantMPG™ is niet-toxisch, plantaardig en wordt gebruikt voor het ijsvrij maken van vliegtuigen en in onverzadigde polyesterharsen die worden gebruikt in moderne windmolenbladen en als warmteoverdrachtvloeistof in zonnepanelen. Avantium produceert momenteel plantMEG™ en plantMPG™ in haar demonstratiefabriek in Delfzijl, Nederland, met bietsuiker van Cosun Beet Company als hernieuwbare grondstof. De producten worden door Avantium gevalideerd in commercieel relevante toepassingen. De huidige samenwerking tussen Cosun Beet Company en Avantium dient als een sterke basis voor de voorgenomen joint venture.

De Term Sheet beschrijft de intentie en de voorwaarden voor de joint venture om een licentie voor Ray Technology™ van Avantium te verwerven, alsook de belangrijkste commerciële voorwaarden voor een langetermijnovereenkomst voor de levering van suiker om de grondstof voor de commerciële fabriek veilig te stellen.

Als onderdeel van haar licentie business model, zal Avantium doorgaan met het ontwikkelen en wereldwijd licenseren van haar Ray Technology™. Cosun Beet Company zal blijven zoeken naar mogelijkheden om zijn biobased portfolio uit te breiden als onderdeel van de strategie van het bedrijf.

Paul Mesters, CEO van Cosun Beet Company , licht toe: “Wij hebben de ambitie om de groenste, meest innovatieve en meest succesvolle suikerbietenverwerker ter wereld te zijn. De samenwerking met Avantium is een goed voorbeeld van ons streven om suikerbieten maximaal te benutten en tegelijkertijd actief bij te dragen aan een fossielvrije toekomst. We kijken ernaar uit om onze samenwerking met Avantium in de komende jaren te laten groeien en te verdiepen.”

Albert Markusse, CEO Royal Cosun licht toe: “Deze innovatieve samenwerking tussen Cosun Beet Company en Avantium , met als doel het potentieel van planten om te zetten in praktische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen, vormt de kern van de visie van Cosun . Samen met onze telers zijn we goed gepositioneerd om plantaardige oplossingen te produceren voor een betere toekomst.”

Avantium CEO Tom van Aken licht toe: “De voorgenomen joint venture met Cosun Beet Company is een belangrijke ontwikkeling in de commercialisering van onze baanbrekende Ray Technology™. Wij willen waarde creëren voor al onze stakeholders door deze baanbrekende technologie voor de productie van plantaardige glycolen op de markt te brengen, naast onze FDCA- en PEF-producten. Met Cosun Beet Company zijn we van plan om ’s werelds eerste RAY suiker-naar-glycolen fabriek te bouwen en de commerciële lancering van plantaardige glycolen in brede toepassingen mogelijk te maken om Avantium ’s visie voor een fossielvrije wereld te helpen verwezenlijken. Ons partnerschap met Cosun Beet Company combineert onze complementaire competenties en gedeelde ambitie om oplossingen te creëren voor een duurzame toekomst.”

Over plantMEG™ en plantMPG™

Met haar Ray Technology™ heeft Avantium een manier gevonden om mono-ethyleenglycol (MEG) te produceren uit plantaardige grondstoffen in plaats van fossiele bronnen: plantMEG™. Momenteel wordt MEG op grote schaal gebruikt als een belangrijke chemische bouwsteen voor plastic flessen en verpakkingen, polyester textiel voor kleding en meubels, en antivriestoepassingen. De huidige MEG-markt wordt geraamd op 24 miljard euro in 2021. De enorme – en nog steeds groeiende – markt voor MEG vormt echter een bedreiging voor het milieu. Bij Avantium zien we plantMEG™ als het antwoord. PlantMEG™ geeft merken de optie van een duurzaam, recyclebaar en innovatief ingrediënt dat milieubewuste consumenten zal aantrekken. Avantium’s Ray Technology™ is een eenstaps katalytisch proces, en dat betekent dat plantMEG™ kostenconcurrerend is met de huidige op aardolie gebaseerde equivalant, terwijl het identiek is aan fossiele MEG in kwaliteit en prestatie. Door het gebruik van de Ray Technology™ zal de plantMEG™ die in de geplande installatie wordt geproduceerd, naar verwachting de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk verminderen in vergelijking met MEG op basis van fossiele grondstoffen. Avantium zal naar verwachting later dit jaar de resultaten bekendmaken van een Life Cycle Assessment .

Ray plantMPG™ is een niet-giftige, plantaardige, zeer zuivere chemische stof die wordt gebruikt in luchthavenactiviteiten voor het ijsvrij maken van vliegtuigen, voor gebruik in onverzadigde polyesterharsen, bijvoorbeeld in moderne windmolenbladen, en als warmteoverdrachtvloeistof in zonnepanelen. De wereldwijde vraag naar monopropyleenglycol (MPG) vertegenwoordigt in 2021 naar schatting een markt van 3 miljard euro.

Over Cosun Beet Company (voorheen bekend als Suiker Unie)

Cosun Beet Company heeft de ambitie om de groenste, meest innovatieve en meest succesvolle suikerbietenverwerker ter wereld te zijn. Met zo’n 850 medewerkers behoren wij nu al tot de meest efficiënte suikerproducenten van Europa. Naast de ontwikkeling, productie en verkoop van suiker en suikerspecialiteiten, verwerken wij alle delen van de suikerbiet tot natuurlijke ingrediënten voor voeding, energie, biobased en aanverwante industrieën. Alle bestanddelen van de biet worden gebruikt, niets wordt verspild. Duurzaam ondernemen is verweven in onze strategie ten behoeve van onze klanten, telers en medewerkers.

Over Avantium

Avantium is een toonaangevend technologieontwikkelingsbedrijf en een voorloper in de duurzame chemie. Avantium ontwikkelt nieuwe technologieën op basis van hernieuwbare koolstofbronnen als alternatief voor chemicaliën en kunststoffen op basis van fossiele grondstoffen. Het bedrijf heeft momenteel drie technologieën in de demonstratiefase. De meest geavanceerde technologie is de YXY® planten-naar-plastic-technologie die plantaardige suikers katalytisch omzet in een breed scala aan chemicaliën en kunststoffen, zoals PEF (polyethyleen furanoaat). Avantium heeft de YXY-technologie met succes gedemonstreerd in haar proeffabriek in Geleen, Nederland. De tweede technologie is de Dawn Technology™ die niet-voor-voedsel-bestemde biomassa omzet in industriële suikers en lignine om de chemische en materiaalindustrie te laten overschakelen naar niet-fossiele grondstoffen. In 2018 opende Avantium de DAWN-proefbioraffinaderij in Delfzijl, Nederland. De derde technologie heet Ray Technology™ en zet industriële suikers katalytisch om in plantaardige MEG (mono-ethyleenglycol): plantMEG™. Avantium is bezig met het opschalen van de Ray Technology™ en de demonstratiefabriek in Delfzijl is in november 2019 geopend. Naast de ontwikkeling en commercialisering van hernieuwbare chemietechnologieën levert het bedrijf ook geavanceerde katalyse R&D-diensten en -systemen aan klanten in de raffinage- en chemische industrie. Avantium werkt samen met gelijkgestemde bedrijven over de hele wereld om revolutionaire duurzame chemieoplossingen te creëren, van uitvinding tot commerciële schaal.

De aandelen van Avantium zijn genoteerd aan Euronext Amsterdam en Euronext Brussel (symbool: AVTX). Avantium is opgenomen in de Euronext Amsterdam SmallCap Index (AScX). De kantoren en het hoofdkantoor zijn gevestigd in Amsterdam, Nederland.

Forward-looking informatie / disclaimer Avantium

Dit persbericht kan toekomstgerichte verklaringen bevatten. Behalve de gerapporteerde financiële resultaten en historische informatie zijn alle verklaringen die in dit persbericht zijn opgenomen, met inbegrip van, maar niet beperkt tot, verklaringen met betrekking tot onze financiële positie, bedrijfsstrategie en managementplannen en doelstellingen voor toekomstige activiteiten, toekomstgerichte verklaringen. Deze toekomstgerichte verklaringen zijn gebaseerd op onze huidige verwachtingen en projecties over toekomstige gebeurtenissen en zijn onderhevig aan risico’s en onzekerheden die ertoe kunnen leiden dat de werkelijke resultaten materieel verschillen van de resultaten die in de toekomstgerichte verklaringen worden uitgedrukt. Veel van deze risico’s en onzekerheden hebben betrekking op factoren die verder gaan dan het vermogen van Avantium om de toekomstige marktomstandigheden, het gedrag van andere marktdeelnemers en de acties van de overheidsregulatoren nauwkeurig te controleren of in te schatten. Lezers worden gewaarschuwd om geen ongepast vertrouwen te stellen in deze toekomstgerichte verklaringen, die alleen spreken vanaf de datum van dit persbericht en die zonder voorafgaande kennisgeving kunnen worden gewijzigd. Behalve zoals vereist door de toepasselijke wetgeving of de toepasselijke regels van een beurs waarop onze effecten kunnen worden verhandeld, hebben wij niet de intentie of de verplichting om toekomstgerichte verklaringen bij te werken.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.