Madoqua, een Luso – Nederlandse ontwikkelaar van hernieuwbare energie en duurzame infrastructuurprojecten, kondigt de operationalisering aan van het corridor-initiatief met wereldwijde leiders in de industrie om een Groene Brandstoffen Corridor te ontwikkelen die Portugal met Noord-Europa verbindt, geformaliseerd door de ondertekening van een operationeel Memorandum of Understanding (“MoU”).
De ondertekenaars van dit memorandum combineren hun ambities in de duurzaamheid en passen hun gezamenlijke expertise toe om het koolstofvrij maken van moeilijk te reduceren industrieën en de scheepvaartsector in Europa te bevorderen. De partijen ondersteunen de ontwikkeling van grensoverschrijdende infrastructuur en de bevordering van groene waterstofderivaten en technologieën voor het afvangen, gebruiken en opslaan van koolstof (CCUS), met als doel het bereiken van Europese energieonafhankelijkheid door het veiligstellen van goedkope hernieuwbare brandstoftoevoer vanuit Portugal.
Deze samenwerking omvat diverse onderdelen van de waardeketen van de energietransitie, waaronder financiële partners, havenbedrijven, R&D-instellingen, industriële bedrijven die zich inzetten voor decarbonisatie, producenten van groene brandstoffen en afnemers van alternatieve brandstoffen. De volledige lijst van toonaangevende deelnemers is hieronder te vinden.
Madoqua speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de Portugese duurzame economie. Het bedrijf ontwikkelt in het land een grootschalig project voor groene waterstofderivaten voor de productie van groene ammoniak en e-methanol, evenals de Madoqua Green Fuels Terminal, een noodzakelijke infrastructuur om het succes van deze groene corridor mogelijk te maken. De innovatieve faciliteit zal alternatieve brandstoffen opslaan, behandelen en bunkeren in de haven van Sines, met open toegang en geëxploiteerd met behulp van hernieuwbare energie.
De totale geplande investering voor het terminalproject bedraagt 500 miljoen euro, en deze infrastructuur is een essentieel onderdeel van de groene brandstofcorridor in de twee fasen die zijn gepland voor de ontwikkeling van de exportfaciliteit in Sines.
De samenwerking in de waardeketen volgt op de gezamenlijke intentieverklaring voor de ontwikkeling van deze groene corridor tussen de Duitse regering van Noordrijn-Westfalen en de Portugese regering, en tussen Madoqua en de havens van Sines (APS), Rotterdam (POR) en Duisburg (duisport), respectievelijk op 4 en 5 november 2024.
Deze ‘Memorandum of Understanding’ is bedoeld om de akkoorden op overheids- en havenniveau in de praktijk te brengen en het belang te benadrukken van alle belanghebbenden (particulier en publiek) bij het bevorderen van de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie en de ontwikkeling van de mondiale industrie voor groene brandstoffen.
Marloes Ras, Chief Commercial Officer – Madoqua, “De energietransitie is een reis waarbij partnerschappen de sleutel tot succes zijn. Onze recente samenwerking met de havens is bedoeld om deze aanpak te realiseren. De ontwikkeling van nieuwe productiefaciliteiten voor de productie van e-brandstoffen is slechts één stukje van de geïntegreerde groene brandstofcorridor. Een aanzienlijk deel van de bestaande haven-, bunker- en transportinfrastructuur moet worden herbestemd, uitgebreid of gebouwd om te voldoen aan de komende vraag naar e-brandstoffen vanuit de scheepvaart en de eindgebruikers in de industrie.”
ING Bank, “ING zet zich sterk in voor het faciliteren van de energietransitie om de klimaatdoelstellingen van de Europese Unie te halen. Als financieringspartner wil ING Madoqua en partners graag ondersteunen bij de ontwikkeling van de groene waterstofsector in heel Europa, inclusief de implementatie van een groene waterstof corridor tussen productielanden, zoals Portugal, en eindverbruikers, zoals Nederland en Duitsland. Met een sterke aanwezigheid in de productielanden van waterstof en derivaten, alsmede in de eindverbruikerslanden, en een grote advies- en leencapaciteit wil ING graag samenwerken met Madoqua en de rest van de MOU-partners om deze corridor voor groene brandstoffen succesvol te ontwikkelen.”
Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.