Rivieren zijn van vitaal belang voor de economie, ecologie en levenskwaliteit. Toename van scheepvaart en recreatie zorgt echter voor nieuwe uitdagingen in riviergebieden.
Het EU-project Connected River ontwikkelt de methode Flow Forward om dergelijke uitdagingen aan te pakken.
Begin oktober 2024 kwamen de consortiumpartners bijeen in Antwerpen om tussentijdse resultaten te delen. De methode blijkt veelbelovend. Daarom is nu al besloten om een vervolg van Connected River voor te bereiden.
Sinds 2022 werken 13 partnerorganisaties uit 6 landen samen aan de ontwikkeling van de Flow Forward-methode in het project Connected River. Het project is medegefinancierd door het EU-programma Interreg North Sea. Rijkswaterstaat is initiatiefnemer en lead partner van het project.
Rivieren onder druk
Riviergebieden trekken steeds meer gebruikers. Niet alleen de scheepvaart groeit intensief, maar ook woningbouw langs de waterkant, wat leidt tot meer recreatie. Verder hebben veel waterwegen een functie voor drinkwater en natuur.
De samenkomst van deze verschillende functies leidt tot nieuwe uitdagingen die vragen om een vernieuwende, wendbare aanpak.
Veelbelovende nieuwe aanpak
De wendbare Flow Forward-methode richt zich op het vinden van nieuwe oplossingen voor veilig en gedeeld gebruik van riviergebieden zoals bij het Amsterdamse IJ. Kenmerkend voor de methode is het betrekken van watergebruikers vanaf een vroeg stadium.
Hierdoor ontstaat een beter inzicht in het gedeelde gebruik wat bijdraagt aan een gedegen onderbouwing van nieuwe ideeën. Dit leidt tot snellere oplossingen voor een nieuw evenwicht op en rond het water.
Be like water
‘Regels en techniek zijn niet de kern van deze methode, maar dialoog met de gebruikers. Dan moeten we juist adaptief en wendbaar zijn, net als water’, aldus Benno Bultink van Rijkswaterstaat, initiatiefnemer en programmamanager Connected River.
Het motto van Connected River luidt dan ook: Be like water. Op dit moment wordt er in 6 pilot area’s geëxperimenteerd met Flow Forward: Amsterdam (NL), Hamburg (G), Kleine Nete (B), Lille (F), Nijmegen (NL) en Vordingborg (DK).
Besluit voorbereiden vervolg
Het project loopt tot en met 2026. Bij de bijeenkomst in Antwerpen bleken de partnerorganisaties zeer positief over de tussentijdse resultaten. Daarom heeft de stuurgroep van het project besloten om te starten met het voorbereiden van een vervolg op Connected River .
Bron: Rijkswaterstaat
Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.