Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van 3, 6 en 7 jaar geëist tegen drie mannen die verschillende keren via hun werk bij een containerbedrijf in de Rotterdamse haven drugs smokkelden.
Twee verdachten werkten bij een containeronderhoudsbedrijf, een derde fungeerde als uitkijk. “Dit onderzoek heeft een goed inzicht gegeven in hoe corrupte koelmonteurs een grote rol kunnen spelen bij drugssmokkel”, aldus het OM.
De zaak kwam in januari 2022 aan het licht toen in een ander onderzoek Signalchats opdoken dat er één of meerdere corrupte havenmedewerkers betrokken waren bij de invoer van verdovende middelen in de Rotterdamse haven. Drie Rotterdammers, twee van 23 en één van 25 jaar oud, werden daarop langdurig in de gaten gehouden door het HARC-team. Zo werd er afluisterapparatuur in de auto van één van de verdachten geplaatst, werden ze langdurig geobserveerd en werden hun telefoons afgeluisterd. In die periode is er minstens vijf keer drugs ‘uitgehaald’. Het ging om partijen van enkele tientallen kilo’s per keer.
Modus operandi
De werkwijze was steeds hetzelfde. De blokken cocaïne werden in Zuid-Amerika achter de inspectieluiken van een koelcontainer verstopt. Als bekend was wanneer het containerschip aanmeerde in de haven, lieten de twee verdachten zich inplannen op een nachtdienst. Nadat de container was gelokaliseerd, schroefden de verdachten snel de luiken van de koelcontainer open en stopten de drugs in tassen. Vervolgens werden die in een dienstvoertuig afgevoerd. Omdat de mannen werkkleding droegen en toegangspassen voor de terminal hadden, vielen ze niet op. De derde verdachte stond op de uitkijk bij de uitgang van de terminal. Als de douane geen controles uitvoerde, seinde hij zijn maten in dat de kust veilig was en dat ze het terrein konden verlaten.
Veel bewijs
Het onderzoeksteam heeft veel bewijs tegen de verdachten verzameld. Zo werden op telefoons beelden van de containers en de drugs die eruit gehaald werden aangetroffen. Ook zijn er talloze chatgesprekken over de smokkel veiliggesteld. Zo is in een chatgesprek op 19 augustus 2022 te lezen: “Jullie moeten positie geven, dan doe ik die ding en haal ik het eruit. Elke keer wanneer die vol is, is het gelukt”. Verderop in de chat schrijft de 23-jarige Rotterdammer dat hij heeft gefilmd, dat hij de lading in de auto heeft gelegd en hoopt dat er geen douanecontrole is.
Ook camerabeelden van de terminal en het havengebied zijn in het dossier opgenomen. Daarop is de werkwijze van de mannen haarscherp te zien. Tijdens zoekingen in huizen en auto’s werden na de arrestaties daarnaast grote sommen contant geld, een wapen en verdovende middelen aangetroffen.
Op basis van de informatie die de verdachten uitwisselden, voerde de douane gericht verschillende controles van koelcontainers uit. In de genoemde containers was drugs aanwezig of bleek er met de containers te zijn gerommeld. Ook zijn aangetroffen drugs door de douane vervangen door dummypakketten en werden camera’s en peilbakens geplaatst om de blokken te volgen. Ook hieruit werd duidelijk dat de verdachten betrokken waren bij de invoer en handel in verdovende middelen.
Tapgesprekken
Uit de getapte gesprekken tussen de verdachten wordt ook veel duidelijk, zo oordeelt het Openbaar Ministerie. Zo werd er gesproken over het doorverkopen van de blokken coke en is te horen hoe korting wordt afgesproken als er vraag is naar meerdere kilo’s door een klant. Hoewel er in codetaal gesproken werd, kwamen de bedragen die per kilo gevraagd werden overeen met gangbare prijzen voor een kilo onversneden cocaïne.
Bron: OM
Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.