Travel is goed voor maar liefst 8% van de mondiale uitstoot van broeikasgassen.
De initiatieven die deze uitstoot tegen proberen te gaan zijn echter op één hand te tellen. Natuurhuisje neemt zelf initiatief en wil uitgroeien tot de groene Airbnb. De scale-up, momenteel actief in Nederland, België en Duitsland, plant voor iedere nacht op het platform één boom. Vandaag laat het platform weten dat er 250.000 bomen geplant zijn. Een indrukwekkend aantal, waarmee ze op weg zijn naar een ultiem doel om voor 2021 één miljoen bomen te planten.
Het platform vervult hiermee een voorbeeldrol voor andere travel bedrijven om hen ook aan te moedigen met groene initiatieven te komen die zorgen voor een betere wereld. ‘Als we zo doorgaan met zijn allen, helpen we de aarde om zeep. We beseffen dat het nog een druppel op een gloeiende plaat is, maar met het gedachtegoed willen we andere bedrijven aansteken.’ Aldus oprichter Tim van Oerle. Geld verdienen en iets terug doen voor de wereld kunnen volgens hem prima samen gaan.
Gemiddelde uitstoot reis
Met behulp van de tool van Milieucentraal werd de uitstoot per verblijf in een natuurhuisje voor verschillende bestemmingen uitgerekend. De totale uitstoot van het platform over 2018 bedroeg ruim 10 miljoen kilogram aan CO2. Gemiddeld genomen stoot een gebruiker rond de 315 kg CO2 per verblijf in een natuurhuisje uit. Dat dit relatief laag ligt valt te verklaren door de populariteit van natuurhuisjes dichtbij huis.
Een gemiddelde boom kan in één jaar ongeveer 20 kg CO2 uitstoot opnemen. Met het planten van 250.000 bomen wordt jaarlijks zo’n 5 miljoen kg aan CO2 uitstoot opgenomen. Hiermee compenseert het platform ruimschoots 15.000 verblijven in een natuurhuisje. Dit is ruim de helft van het aantal verblijven over 2018.
Biodiversiteit en meer impact
De bomen worden geplant in een mangrove reservaat op Madagascar. ´Op dit moment maken we hier de grootste impact op het gebied van CO2 reductie. We kunnen hier flinke aantallen planten, waardoor het effect op het mondiale probleem groter is.’ legt Tim van Oerle uit. ‘Daarnaast behouden we natuur en dragen we bij aan het behoud van biodiversiteit. De mangrovebomen die er geplant worden zorgen voor de terugkeer van veel verschillende soorten krabben, vissen en vogels.’
Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.