Blijf de nieuwe EU-regelgeving voor


Nu de behoefte aan meer transparantie over duurzame praktijken groeit, heeft de nieuwe richtlijn van de EU voor duurzaamheidsrapportage door bedrijven (Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD) hoge verwachtingen gewekt.

Grote bedrijven (met meer dan 500 werknemers) zijn nu verplicht om te rapporteren over duurzaamheid, waarbij de impact van hun activiteiten op mens en milieu wordt beoordeeld. Deze richtlijn eist dat bedrijven hun koolstof-footprint bekendmaken. Het markeert een cruciale verschuiving in de manier waarop bedrijven milieu- en sociale verantwoordelijkheid benaderen.

Europa Road’s Benelux-team blijft de nieuwe regelgeving echter een stapje voor. Het toont zijn commitment voor een duurzaam milieu door middel van innovatieve partnerships en investeringen in geavanceerde technieken om de CO2-uitstoot te verminderen.Centraal in deze aanpak staat Europa Road’s samenwerking met Pledge, een duurzaamheidsplatform dat transparante, normconforme Scope 3-emissierapportage mogelijk maakt. Met Pledge kan Europa Road klanten die onder de CSRD vallen nu voorzien van betrouwbare en nauwkeurige emissiegegevens, zodat ze met vertrouwen en gemak aan de transparantie-eisen kunnen voldoen.

Jack Baxter, regiomanager voor Europa Road in de Benelux, licht toe: “Het Europees Milieuagentschap schat dat transport en logistiek verantwoordelijk zijn voor ongeveer een kwart van de totale uitstoot van broeikasgassen in de EU.”

“Daarom is het niet meer dan terecht dat nieuwe regelgeving de transparantie van bedrijven over duurzaamheidspraktijken verbetert”.

Het Benelux-team van Europa Road heeft verschillende stappen ondernomen om zijn eigen CO2-footprint te verkleinen en die van klanten te beheren. Tot de initiatieven behoren onder andere het gebruik van de Eurotunnel, het gebruik van efficiënte voertuigen en het testen van biodiesels op sommige routes in Nederland (HVO).

Hoewel dit nog niet verplicht is voor bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, zullen soortgelijke eisen vanaf 2028 gelden voor bedrijven met belangen in EU-markten. Europese bedrijven moeten samenwerken met een logistiek dienstverlener die hen kan voorzien van toegankelijke, compliant en uitgebreide emissierapporten.

Europa Road werkt samen met Pledge om ervoor te zorgen dat klantrapporten voldoen aan internationale normen, zoals het Greenhouse Gas (GHG) Protocol en ISO 14083 (voor GHG-beheer). Dit helpt bij het traceren en rapporteren van koolstofemissies die gerelateerd zijn aan logistieke activiteiten. Europa Road kan haar klanten hierdoor ondersteunen bij het voldoen aan de vereisten voor emissierapportage.

Met gestroomlijnde adhoc-rapportages en een robuuste interne kennisbank, in combinatie met Europa Road’s emissierapportage (deze rapportage vindt twee keer per jaar plaats en is bovendien gratis, biedt deze compensatieoptie bedrijven een flexibele, klantgerichte benadering van koolstofmanagement.

Baxter vervolgt: “Door te investeren in een geavanceerd pakket van technologie en apps die ons helpen de naleving voor onze klanten te garanderen, hebben we een beter inzicht in hun CO2-impact en kunnen we manieren voorstellen om de uitstoot te verminderen.”

“We kunnen klanten de mogelijkheid bieden om hun uitstoot te compenseren door koolstofkredieten te kopen of milieuprojecten te financieren, zoals het planten van bomen. Deze optie is beschikbaar via links die worden meegestuurd met de emissierapporten.”

Europa Road’s team in Rotterdam, samen met de Belgische operatie van het bedrijf in Oostende, voert meer dan 22.000 overtochten over het kanaal per jaar uit. Europa Road is bovendien een van de grootste en oudste commerciële gebruikers van de Eurotunnel. LeShuttle Freight (de aanbieder van vrachtvervoer per spoor die de Eurotunnel exploiteert) verbindt EU-landen met hun Britse markten, waarbij 12 keer minder koolstof wordt uitgestoten dan met de veerboot. De transittijden worden hierdoor bovendien aanzienlijk verbeterd.

Europa Road blijft zich inspannen om zijn activiteiten duurzamer te maken. Het moederbedrijf, Europa Worldwide Group, heeft zijn hoofdkantoor in Dartford, Verenigd Koninkrijk, en heeft onlangs de internationaal erkende ISO 14001-accreditatie voor milieumanagement behaald.

Het bedrijf blijft dit commitment verder versterken. Zo heeft het bedrijf onlangs ISO 50001 behaald voor energiebeheer. Ook onderzoekt Europa Road groene energiealternatieven en doet het onderzoek naar het verhogen van de efficiëntie van zijn voertuigen. Het bedrijf maakt al gebruik van het telematicaplatform Microlise om de efficiëntie van het wagenpark te verhogen, de bedrijfskosten te verlagen en de veiligheidsnormen te verhogen.

Europa Road-teams in de Benelux hebben gesprekken aangemoedigd over wat genoemd wordt ‘carbon insetting’. Dit is het proactief verminderen van de uitstoot door de operationele efficiëntie te verbeteren. Onlangs is bovendien HVO getest als vervanging voor diesel op een aantal transportroutes van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk.

Europa Road stond voorheen bekend als Continental Cargo Carriers. Het bedrijf veranderde zijn naam in 2022. Vervolgens breidde het van oorsprong in Oostende gevestigde bedrijf verder uit door in februari 2023 een Nederlands kantoor op te richten in Rotterdam.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.