Bijna tien procent erbij in 2022 – LIQUI MOLY realiseert 800 miljoen euro omzet


De fabrikant van motorolie en additieven uit Ulm bereikt zijn zelfgestelde jaardoel en blijft op een stabiele groeikoers.

Door de gevolgde strategie en door snel te handelen kon het bedrijf compenseren voor het wegvallen van de Russische markt en de algemene problemen op de wereldmarkt.

Directeur Günter Hiermaier is zeer tevreden: “In deze tijden een dergelijke inkomstengroei realiseren, vormt het bewijs van onze teamspirit en geeft wel aan dat onze producten over de hele wereld zeer gewild zijn.”

De Duitse smeermiddelenspecialist had zich voor het jaar 2022 een omzet van 800 miljoen euro ten doel gesteld. Deze doelstelling werd vastgesteld vóór de coronapandemie, vóór het conflict in Oekraïne en vóór de wereldwijde energiecrisis. Meerdere jaren en enkele crises later staat er een omzet van € 799.746.000 in de boeken.
“Commercieel afgerond is 99,97 procent gelijk aan 100 procent. Gezien de enorme uitdagingen waar we voor stonden, wil ik daar niet moeilijk over doen”, aldus Günter Hiermaier.

Net als voor veel anderen waren de hindernissen die het bedrijf uit Ulm moest overwinnen groot. De pandemie en de lockdown met al hun gevolgen waren nog niet voorbij toen de volgende crisis zich aandiende. Die heeft het bedrijf hard getroffen. “Rusland was onze op een na grootste afzetmarkt. We hebben vrijwillig onze activiteiten daar stopgezet. Tot overmaat van ramp bleef China in een permanente lockdown, waardoor deze grote markt ook onderpresteerde. Daarvoor moesten we elders compenseren”, vertelt de directeur.

“In bijna alle exportlanden hebben we enorme groei geboekt. In sommige gevallen konden we de afzet verdubbelen. Dat was bijvoorbeeld het geval in de regio’s Midden-Oosten, Azië en Midden- en Zuid-Amerika. Ook de Europese markt groeit, hier boekten we het meeste resultaat in Frankrijk. Daarnaast zijn de VS met een groei van meer dan 30 procent opgeklommen tot onze tweede afzetmarkt na Duitsland”, aldus de LIQUI MOLY-baas. Al deze markten zijn nog in ontwikkeling. De Ulmers richtten zich met hun strategie op internationalisering om de export verder te versterken. De bedoeling is om dat te bereiken met extra verkopers, marketingmaatregelen en nieuwe dochterondernemingen in het buitenland. Daarvan heeft het bedrijf er nu in totaal acht wereldwijd. “In Duitsland groeiden we in 2022 met 15%. Daarmee blijft onze thuisbasis ook onze grootste markt. Toch bestaat er ook wereldwijd veel potentieel voor het merk LIQUI MOLY. Met eigen teams ter plaatse zijn we effectiever”, aldus Günter Hiermaier.

Maar niet alleen de omzet van smeermiddelen groeit, ook de productie van additieven in Ulm neemt toe. Hier is met zo’n 18 miljoen blikken nóg een record gevestigd. Bovendien groeide het aantal arbeidsplaatsen met 76 naar 1046. De onderneming zet de komende jaren in op verdere groei en investeert daarvoor de komende jaren enkele miljoenen euro’s in de uitbreiding en modernisering van de productie. De extra vullijnen in de nieuwe productiehal worden in het tweede kwartaal operationeel. “De komende jaren verwachten we vergelijkbare groeicijfers. Daarvoor moeten we zorgen voor de juiste randvoorwaarden. Ik ben vooral blij dat we door onze groei banen kunnen creëren. LIQUI MOLY is en blijft een sociaal opererende onderneming”, verzekert Günter Hiermaier. Het verantwoordelijke ondernemerschap blijkt niet in de laatste plaats uit de geboden inflatiecompensatie voor het personeel. Het bedrijf heeft op dat gebied in 2022 opmerkelijke stappen gezet met een reeks eenmalige betalingen aan alle personeelsleden.

Om verdere groei mogelijk te maken, heeft de LIQUI MOLY-baas daarnaast gezorgd voor versterking van de bedrijfsleiding. Sinds januari is dr. Uli Weller, al jarenlang commercieel directeur, gelijkgerechtigd bedrijfsleider. “Structuur, zekerheid en continuïteit zijn essentieel in een groeiend bedrijf. Samen kunnen we simpelweg meer bereiken. En zo zorgen we er tegelijkertijd voor dat het bedrijf op koers blijft als een van ons onverwacht mocht uitvallen”, licht de nieuw benoemde directeur dr. Uli Weller toe.

De visie van de onderneming is ambitieus: het doel is om in 2025 een miljard omzet te behalen en de exportmarkt, die nu al twee derde van de omzet genereert, verder uit te breiden. Hiervoor heeft het bedrijf eerder de exportafdeling al versterkt met meer personeel en structurele wijzigingen. “2035 is voor ons de magische datum”, zegt Günter Hiermaier. Dat jaar is in 2022 door de EU uitgeroepen als laatste jaar voor de verbrandingsmotor in Europa. “Wij zijn voorbereid en willen tegen die tijd twee miljard euro jaaromzet bereiken. We brengen steeds meer producten voor elektrische voertuigen en alternatieve aandrijvingen op de markt en dringen door op markten en in sectoren waar motorolie nog ver na 2035 een beslissende rol zal spelen voor mobiliteit en economie. Er is oneindig veel potentieel en dat gaan we zeker benutten”, lichten de twee bedrijfsleiders eensgezind toe.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.