Antwerps blockchain pilootproject pioniert met veiligere en efficiëntere oplossing voor documenten


Het Havenbedrijf Antwerpen en de Antwerpse blockchain startup T-Mining hebben een oplossing ontwikkeld om documentenstromen veiliger en efficiënter te maken.

Hierbij worden documenten, zoals oorsprongscertificaten en fytosanitaire certificaten, getransfereerd via blockchain technologie en wordt de documentenstroom geautomatiseerd door middel van zogenaamde “Smart Contracts”. Samen met Belfruco, Enzafruit, PortApp, 1-Stop en T&G Global, werd een specifieke oplossing ontwikkeld voor fytosanitaire certificaten, die de veiligheid van fruit en groenten garanderen. Met dit pilootproject bevestigt de haven van Antwerpen haar voortrekkersrol op het gebied van innovatie en digitalisatie en werkt het actief samen aan nieuwe oplossingen om onze voedselketen nog beter te beveiligen en tegelijk de administratieve processen te automatiseren.

Tijdens het pilootproject wordt fruit afkomstig van Nieuw-Zeeland en bestemd voor de Europese markt voorzien van digitale fytosanitaire certificaten die getransfereerd worden via blockchain technologie. Zo zal de Nieuw-Zeelandse exporteur dit digitaal certificaat transfereren naar de Belgische importeur, Enzafruit. Deze transfereert het aan Belfruco, expediteur binnen de SEA-invest group, die op zijn beurt deze certificaten moet overmaken aan de Belgische autoriteiten alvorens de lading fruit vrij te geven vanaf de terminal van SEA-invest.

Bron: Havenbedrijf Antwerpen

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.