Amerikanen dragen eerste operationele F-35 over aan Nederland


De Koninklijke Luchtmacht heeft de 3e F-35 in handen.

De Amerikaanse fabrikant Lockheed Martin droeg het jachtvliegtuig gisteren over in het Texaanse Fort Worth. Dat gebeurde tijdens een zogenoemde ‘roll out ceremony’.

Dit jaar levert Lockheed Martin nóg 5 F-35’s waarmee het aantal in Amerika gebouwde toestellen op 8 komt. Die gebruikt de luchtmacht voor trainingen in de Verenigde Staten.

Vliegbasis Leeuwarden

Eind 2019 arriveren naar verwachting de eerste 2 F-35’s in Nederland.

De Italiaanse fabrikant Cameri bouwt beide toestellen, die Vliegbasis Leeuwarden als thuisbasis krijgen. Het totale aantal Nederlandse F-35’s komt dan op 10.

Vaker notie van F-35 Lightning II

Nederlanders konden het nieuwe vliegtuig in 2016 voor het eerst zien tijdens een kennismakingsvlucht.

Met de definitieve komst van beide machines uit Italië, zal het publiek vaker notie kunnen nemen van de F-35 Lightning II, de officiële naam van het toestel.

Mogelijk meer F-35’s

Nederland krijgt in totaal 37 van deze 5e generatie jachtvliegtuigen. De F-35 vervangt de F-16 die de luchtmacht sinds 1979 in gebruik heeft. De laatste F-35’s worden in 2023 geleverd, maar mogelijk koopt Nederland er nog meer.

Nederlandse delegatie

De eenmalige officiële overdracht van het 3e toestel werd onder andere bijgewoond door staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer, Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer, Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt en directeur Defensie Materieel Organisatie vice-admiraal Arie-Jan de Waard.

Bron: Defensie

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.