Alewijnse rondt elektrisch werf af op innovatieve kabellegger Living Stone


Systeem integrator Alewijnse Marine heeft met succes de elektrische werkzaamheden afgerond aan boord van DEME’s nieuwe en innovatieve kabellegschip Living Stone, dat wordt beschouwd als een van de meest productieve en efficiëntste kabelleggers ter wereld.

De Living Stone is ontworpen voor de ondersteuning van offshore wind transport- en installatieprojecten en is onlangs begonnen aan haar eerste opdracht in het Hornsea Project One offshore windpark voor de Noordzeekust van het Verenigd Koninkrijk.

Elektrische installatie en inbedrijfstelling

Alewijnse Marine, een wereldwijde speler met meer dan eeuw ervaring in maritieme elektrotechniek, was verantwoordelijk voor de belangrijke elektrische werkzaamheden aan boord van dit geavanceerde schip. Het contract omvatte onder meer het installeren en aansluiten van kabels naar de DP back up room, het installeren van de helideck apparatuur en heat tracing voor het FIFI system, het aansluiten van fiber optic kabels, aanpassen aan het CCTV-systeem in de carrousel en ander installatiewerk en assistentie bij de inbedrijfstelling.

Opdrachtgever DEME koos voor Alewijnse Marine vanwege de goede samenwerking bij de bouw van eerdere schepen en de goede performance op IHC’s Minerva en Scheldt River vorig jaar, waarop Alewijnse vergelijkbaar installatie- en inbedrijfstellingswerk heeft uitgevoerd.

De Living Stone is een kabellegschip van 160 meter lang en speciaal ontworpen voor het leggen van diepzeestroomkabels tussen windmolens op zee en het vaste land. Het schip kan ook rotsen plaatsen met een verticaal valpijpsysteem tot diepten van 1.000 meter. Met een kabelcapaciteit van meer dan 10,000 ton, een geavanceerd kabellegsysteem, dual fuel (MGO-LNG) motoren en een DP3 systeem, is de Living Stone de meest geavanceerde en innovatieve kabellegger ter wereld en de grootste in haar soort.

Geavanceerd kabellegsysteem

Het schip is uitgerust met een geavanceerd kabellegsysteem, ontworpen door DEME’s offshore engineering specialist Tideway en gebouwd door scheepswerf Reimerswaal. Om kosten te reduceren heeft Tideway een systeem met twee kabelbanen ontworpen, één om de kabel te leggen en één waarop de volgende kabel tegelijkertijd kan worden voorzien van een kabelbeschermingssysteem (CPS). Daardoor kunnen kabels veel sneller worden gelegd, zijn er minder handmatige handelingen nodig en is er minder risico op beschadiging van de kabels.

Goede kwaliteit binnen de deadline

Alewijnse project manager Valentin Petrea is blij met het resultaat van het Living Stone project: “Wij zijn uitermate trots dat wij weer elektrisch werk hebben uitgevoerd aan boord van een geavanceerde kabellegger voor DEME. De klant is zeer tevreden over Alewijnse, omdat we werk van goede kwaliteit hebben geleverd binnen alle gestelde deadlines. Door onze professionele kennis, flexibiliteit en goede samenwerking met de klant hebben we laten zien dat we aan de hoogste verwachtingen kunnen voldoen.”

Ruime ervaring met elektrische systemen voor kabelleggers

Alewijnse heeft ruime ervaring met de elektrische nieuwbouw en renovatie van allerlei soorten kabelleggers. Zo leverde het bedrijf de complete elektrische installatie en systeemintegratie aan boord van de innovatieve nieuwe kabelleggers Nexus en Maersk Connector en elektrische service en onderhoud aan boord van de fibre-optic kabellegger Cable Innovator.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.