Alewijnse Marine installeert nieuw helikopterdek op DEME’s nieuwste hefvaartuig Apollo


DEME’s offshore engineering divisie GeoSea heeft Alewijnse Marine opdracht gegeven voor de elektrische installatie van een helikopterdek op het zelfvarend hefvaartuig Apollo.

De werkzaamheden aan het helikopterdek starten in het eerste kwartaal van 2019 nadat de Apollo haar eerste offshore ontmantelingsopdracht op de Noordzee heeft afgerond. Alewijnse leverde in augustus 2018 al de elektrische systeem integratie en automatisering op van dit nieuwste en milieuvriendelijkste hefvaartuig uit de vloot van DEME.

Werk Alewijnse

Voor het nieuwe helikopterdek aan boord van de Apollo levert en installeert Alewijnse een upgrade van de bestaande systemen en een helikopter monitoring systeem. Daarnaast installeert Alewijnse een geavanceerd brandblussysteem, dat kan worden bediend vanaf de brug.

De elektrische nieuwbouwwerkzaamheden van Alewijnse aan boord van de Apollo omvatten het ontwerp, de engineering en levering van een uiterst geavanceerd vessel management systeem, inclusief een Alewijnse Draught & Loading system (ADLS), tank sounding syteem (TSS), power management systeem (PMS), diverse interfaces en een uiterst efficiënt koelwatersysteem, dat met zeewater belangrijke systemen aan boord kan koelen. Dankzij de toevoeging van een geavanceerd HD-video en bijkomstig matrix-schakelsysteem kunnen alle aangesloten systemen eenvoudig worden bediend en bewaakt via de multifunctionele touchscreens en andere schermen op de brug.

Apollo

De Apollo is een 87,5 meter lang multifunctioneel schip, dat is ontworpen voor de installatie van windturbines en funderingen en ontmantelings- en transportwerkzaamheden voor de olie- en gasindustrie. Het is het milieuvriendelijkste jack-up vaartuig uit de vloot van DEME en zelfs een van de milieuvriendelijkste ter wereld.

Het platform voldoet aan het ENVIRO-certificaat, de strengste class-notatie voor milieubescherming, toegekend door het American Bureau of Shipping (ABS). Zo beschikt het schip over systemen die het warmteverlies van motoren gebruiken voor de verwarming van de accommodaties, energieopwekking door zonnepanelen en windturbines en een sleutelkaartsysteem voor de accommodatie units om energieverspilling te reduceren. Door al deze nieuwe technologieën is het brandstofverbruik en de uitstoot van CO2, NOx en SOx tot een minimum beperkt.

Alewijnse’s footprint in de offshore industrie

Met het grote en geavanceerde project voor Apollo verstevigt Alewijnse haar positie in de offshore industrie. Eerder opgeleverde schepen voor DEME zijn de Melina, Uilenspiegel en Lange Wapper. Voor Uljanik leverde Alewijnse de baggerschepen Pedro Alvares Cabral (2012) en Bartolemeu Dias (2013).

Alewijnse product manager Johan van Rikxoort over de jarenlange samenwerking van Alewijnse met DEME: “We zijn erg blij dat we een totaalpakket aan elektrische systeemintegratie en automatisering voor de Apollo mogen leveren, zodat we onze klant helemaal kunnen ontzorgen. De vruchtbare samenwerking tussen Alewijnse en DEME heeft geresulteerd in de implementatie van slimme technische oplossingen, die bijdragen aan de strategische concurrentiepositie van de onderneming.”

Duurzame toekomst

DEME is wereldleider in de zeer gespecialiseerde terreinen baggeren, maritieme engineering en milieusanering en heeft een unieke visie op een duurzame toekomst door oplossingen te bieden voor wereldwijde uitdagingen als de stijging van de zeespiegel, klimaatverandering en de overgang naar duurzame energie.

Allround systeem integrator Alewijnse Marine is een toonaangevend bedrijf in elektrische systeemintegratie met tientallen jaren ervaring in de offshore- & baggerindustrie en on-site locaties voor talloze Nederlandse en internationale scheepswerven. Het bedrijf werkt mee aan een duurzame toekomst door het ontwerpen van nieuwe technieken, zoals brandstofceloplossingen, hybride voortstuwing, LNG-oplossingen en maritiem energiemanagement.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.