Alewijnse gecontracteerd voor elektrische refit van TSHD Samuel de Champlain


Elektrische system integrator Alewijnse Marine heeft opdracht gekregen voor de elektrische refit van TSHD Samuel de Champlain.

De Franse rederij GIE Dragages-Ports laat de 117 meter lange, 8500m³ sleephopperzuiger ombouwen naar een dual fuel voortstuwing, waarbij de scheepsmotor draait op een mengsel van de dieselbrandstof MGO en het aardgas LNG. Samuel de Champlain, geëxploiteerd door de haven van Nantes-Saint-Nazaire, is het eerste baggerschip in Europa dat wordt omgebouwd naar deze dual fuel applicatie.

Tijdens de conversie op de werf van Damen Shiprepair Dunkerque worden de dieselgeneratoren vervangen door dual fuel motoren en worden er LNG-opslagtanks aan boord geïnstalleerd. De uitvoering start na de zomer van 2018 en duurt honderd dagen. Om deze korte doorlooptijd te halen, zal Alewijnse met een drie-ploegendienst werken. Inmiddels is Alewijnse gestart met de engineering en een studie naar harmonische als voorbereiding op de elektrische ombouw.

Elektrische ombouw

Zodra Samuel de Champlain bij Damen Shiprepair Dunkerque arriveert, start Alewijnse met het demonteren en verwijderen van oude apparatuur en bekabeling. Daarna gaat Alewijnse door met de upgrade van het power management systeem (PMS) en het alarm en monitoring systeem (IAS), het vervangen van het brandalarmsysteem en het bekabelen, aansluiten en cold wire testen van nieuwe apparatuur. Bovendien levert en installeert Alewijnse ATEX-verlichting in de gaszones, een CCTV-systeem, een gasdetectiesysteem en soft starters voor jetpompen en elektrische voorstuwing (900 en 600kW, 6,6KvA).

Brandstoffen van de toekomst

Met de opdracht voor TSHD Samuel de Champlain verstevigt Alewijnse zijn positie in de LNG en dual fuel markt. Eerder dit jaar leverde Alewijnse de complete elektrische afbouw op van de baanbrekende Bodewes LNG tanker BN803 Coralius, het eerste volledig in Europa gebouwde schip dat LNG zowel kan bunkeren als transporteren.

GIE Dragages-Ports is een economische belangenorganisatie die een vloot van zeven baggerschepen bezit, onderhoudt en verhuurt aan zes belangrijke havens langs de Franse Atlantische kust en aan Marseille langs de Middellandse Zee. Het is voor 50% eigendom van de zeven havens en voor 50% van de Franse staat. De conversie van de Samuel de Champlain maakt deel uit van een initiatief van de Europese Unie om LNG-aandrijvingen te stimuleren op short sea schepen die langs de Europese Atlantische kust varen. Het project wordt gefinancierd door het Connecting Europe Facility-programma van de Europese Commissie. De conversie van de Samuel de Champlain moet de haalbaarheid aantonen van het gebruik van LNG als brandstof op kleinere schepen. Ook past de ombouw in de missie van GIE Dragages-Ports om kosten te besparen door een lager brandstofverbruik en minder motoronderhoud en draagt het bedrijf tegelijkertijd bij aan een vermindering van CO2-uitstoot.

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.