Alco Bio Fuel viert met trots haar 10-jarig bestaan


Alco Bio Fuel is een moderne bioraffinaderij, gevestigd in het havengebied van Gent, in North Sea Port.

Het is een echt succesverhaal. Alco Bio Fuel produceert 250 miljoen liter ethanol uit 600.000 ton graan, een toename met 66% vergeleken met de oorspronkelijke capaciteit. Ethanol is een duurzaam product dat de CO2-uitstoot van transportbrandstoffen aanzienlijk verlaagt. Ethanol wordt meestal gemengd met benzine, vanaf enkele procenten (“low blends”) tot wel 85% (“high blends”). 95 E10, een benzine die 10% ethanol bevat, is in 2017 met succes in België geïntroduceerd. E85, een mengsel van 85% ethanol en 15% benzine, is reeds in verschillende Europese landen verkrijgbaar. In 2008 had de door Alco Bio Fuel geproduceerde ethanol 50% minder CO2-uitstoot in vergelijking met benzine. Vandaag wordt met onze substantieel verbeterde ethanol een CO2-uitstoot besparing van meer dan 80% bereikt. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering. Deze fenomenale vooruitgang kon worden verwezenlijkt dankzij voortdurende energie- en procesverbeteringen en captatie van koolstofdioxide.

Naast ethanol, haalt Alco Bio Fuel 100% van de eiwitten terug uit het graan. Deze worden geconcentreerd tot 170.000 ton DDGS (Distiller’s Dried Grains with Solubles), een bestanddeel voor diervoeder met een hoog eiwitgehalte voor runderen, varkens en pluimvee. Het vervangt daarenboven genetisch gemanipuleerde soja die op grote schaal uit Zuid-Amerika wordt geïmporteerd.

Alco Bio Fuel zuivert jaarlijks ook zo’n 100.000 ton CO2 onder vloeibare vorm, een activiteit van de Joint Venture GreenCO2, voor het gebruik in frisdranken, voedselverpakkingen, de koudeketen, de tuinbouwindustrie…
Het surplus aan elektriciteit dat door de warmtekrachtkoppelingseenheid wordt geproduceerd, wordt terug in het net geïnjecteerd, iets wat voldoende is om 8.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Sinds de eerste investering van circa 100 miljoen euro voor de bouw van de fabriek heeft Alco Bio Fuel een beleid gevoerd van voortdurende investeringen. Dit loopt tot vandaag op tot 30 miljoen euro : een warmtekrachtkoppelingseenheid in 2013, productie van maïsolie datzelfde jaar, zuivering en vloeibaar maken van CO2 in 2016, om er maar een paar te noemen. “Hiermee houdt het niet op voor Alco Bio Fuel”, voegt Charles-Albert Peers, voorzitter van de Raad van Bestuur, eraan toe. “Binnen enkele jaren willen we voor onze ethanol een gemiddelde CO2-besparing van meer dan 90% bereiken. We willen ook het concept van bioraffinaderij verder uitbouwen door onze productportfolio te innoveren en te diversifiëren: glucose voor bioplastic, voeder met een hoger en zuiverder proteïnegehalte voor viskwekerijen, een opgezuiverde kwaliteit van ethanol voor de industrie, de farmaceutische- en cosmeticasector. Tegen 2025 brengt dit tot 50 miljoen euro extra investeringen met zich mee. Maar de wetgeving voor na 2020 moet wel snel volgen. Binnen de EU wordt momenteel onderhandeld over de tweede versie van de Hernieuwbare Energie Richtlijn (Renewable Energy Directive (RED II)).

Doordat alle grondstoffen uit Europa afkomstig zijn, en door de hoge besparingen aan CO2-uitstoot, is ethanol verreweg het meest efficiënte en concurrerende product om op korte termijn de transportsector koolstofarm te maken. Daarom vragen we aan de EU om ethanol in zowel lage als hoge bijmenging te steunen. De snelste manier om de energietransitie te verwezenlijken en automobilisten tevreden te stellen is een ‘groene’ auto die plug-in hybride en benzine met een hoge ethanol bijmenging combineert. België is, door de succesvolle introductie van E10, een schoolvoorbeeld in Europa. Het is, na Finland, de op één na beste van de klas. De introductie van hoge ethanol bijmenging, E85 voor auto’s en ED95 voor vrachtwagens en bussen, is een onontbeerlijke stap voorwaarts.”
Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: “Als fossiele brandstoffen worden gemengd met biobrandstoffen zoals bio-ethanol, vermindert de CO2-uitstoot van ons transport. In België hebben we met de Euro 95-E10 al een hoge standaard vastgelegd. België is met deze norm trouwens koploper in Europa, na Finland. We hebben nu eenmaal biobrandstoffen nodig voor het behalen van de Vlaamse energiedoelstellingen.”

Charles-Albert Peers: “Wij danken en feliciteren van harte ons volledig Alco Bio Fuel-team: zij zijn onze grootste troef, zij maken dat deze droom werkelijkheid wordt, dag en nacht, nu al 10 jaar lang en gedurende nog vele volgende jaren.”

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.