Afzetprijzen industrie ruim 5 procent hoger in oktober


De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in oktober 5,3 procent hoger dan in oktober 2017, meldt het CBS.

De prijsstijging is groter dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 4,7 procent duurder dan een jaar eerder.

Prijsstijging olie kleiner

In oktober 2018 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 70 euro. Dat is ruim 43 procent meer dan een jaar eerder. In september was de prijs voor een vat ruwe olie bijna 68 euro, bijna 46 procent hoger dan in september 2017.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in oktober bijna 35 procent duurder dan in oktober 2017. In september was de prijsstijging ruim 29 procent.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in oktober ruim 7 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging in september was 8 procent.

Ook de prijzen van de auto-, de elektrotechnische, de kunststof- en rubber-, de machine-, de metaalproducten-, en de voedingsmiddelenindustrie lagen hoger dan in oktober 2017.

Afzetprijzen industrie stijgen in oktober

Vergeleken met september zijn de afzetprijzen van de industrie in oktober met 0,7 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 0,5 procent toe en die op de buitenlandse markt met 0,8 procent.

Bron: CBS

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.