Afzetprijzen industrie ruim 5 procent hoger in juli


De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juli 5,4 procent hoger dan in juli 2017, meldt het CBS.

De prijsstijging is iets groter dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 5,0 procent duurder dan een jaar eerder.

Prijsstijging olie kleiner

In juli 2018 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie 64 euro. Dat is ruim 50 procent meer dan een jaar eerder. In juni was de prijs voor een vat ruwe olie 65 euro, ruim 53 procent hoger dan in juni 2017.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in juli ruim 40 procent duurder dan in juli 2017. Deze prijsstijging is gelijk aan een maand eerder.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in juli bijna 10 procent hoger dan een jaar eerder. In juni waren chemische producten ruim 7 procent duurder dan in juni 2017.

Ook de prijzen van de auto-, de kunststof- en rubberindustrie, de metaalproducten-, de machine-, en de elektrotechnische industrie lagen hoger dan in juli 2017. Dat gold ook voor de gemiddelde prijzen van de bedrijfsklasse reparatie en installatie van machines. De prijzen in de voedingsmiddelenindustrie lagen daarentegen lager dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie gelijk aan maand eerder

Vergeleken met juni zijn de afzetprijzen van de industrie in juli gelijk gebleven. De prijzen op de binnenlandse markt stegen met 0,1 procent. De prijzen op de buitenlandse markt veranderden niet.

Bron: CBS

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.