Afzetprijzen industrie ruim 1 procent hoger in april


De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in april 1,1 procent hoger dan in april 2017, meldt het CBS.

De prijsstijging is wat groter dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 0,6 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder.

Prijsstijging olie groter

In april 2018 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie 58,5 euro. Dat is ruim 16 procent meer dan een jaar eerder. In maart was de prijs voor een vat ruwe olie 54 euro, 10 procent hoger dan in maart 2017.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in april ruim 11 procent duurder dan in april 2017. Een maand eerder was er een prijsstijging van bijna 4 procent.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in april ongeveer even hoog als een jaar eerder. In maart waren chemische producten bijna 1 procent goedkoper dan in maart 2017.

Net als in de aardolie-industrie was de prijsstijging van de metaalproducten- en de auto-industrie groter dan de gemiddelde stijging in de industrie. Ook de prijzen van de kunststof- en rubberindustrie en van de machine-industrie waren hoger dan een jaar eerder.

De prijzen in de elektrotechnische en voedingsmiddelenindustrie lagen daarentegen lager dan een jaar eerder. Dat gold ook voor de gemiddelde prijzen van de bedrijfsklasse reparatie en installatie van machines.

Afzetprijzen industrie stijgen iets in april

Vergeleken met maart zijn de afzetprijzen van de industrie in april met 0,8 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt stegen met 0,8 procent en op de buitenlandse met 0,7 procent.

Bron: CBS

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.