Afzetprijzen industrie bijna 4 procent hoger in mei


De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in mei 3,7 procent hoger dan in mei 2017, meldt het CBS.

De prijsstijging is groter dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 1 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder.

Prijsstijging olie groter

In mei 2018 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie ruim 65 euro. Dat is ruim 40 procent meer dan een jaar eerder. In april was de prijs voor een vat ruwe olie 58,5 euro, ruim 16 procent hoger dan in april 2017.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in mei 33,5 procent duurder dan in mei 2017. Een maand eerder was er een prijsstijging van ruim 11 procent.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in mei 3 procent hoger dan een jaar eerder. In april waren chemische producten 0,5 procent goedkoper dan in april 2017.

Ook de prijzen van de auto-, de metaalproducten-, de kunststof- en rubberindustrie en van de machine-industrie lagen hoger dan in mei 2017. De prijzen in de elektrotechnische en voedingsmiddelenindustrie lagen daarentegen lager dan een jaar eerder. Dat gold ook voor de gemiddelde prijzen van de bedrijfstak reparatie en installatie van machines.

Afzetprijzen industrie stijgen in mei

Vergeleken met april zijn de afzetprijzen van de industrie in mei met 1,4 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt stegen met 0,9 procent en op de buitenlandse met 1,8 procent.

Bron: CBS

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.