Afzetprijzen industrie bijna 1 procent hoger


De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in december 0,6 procent hoger dan in december 2017, meldt het CBS.

De prijsstijging is kleiner dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 2,7 procent duurder dan een jaar eerder.

Prijsdaling olie

In december 2018 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie 51 euro. Dat is ruim 5 procent minder dan een jaar eerder. In november was de prijs voor een vat ruwe olie 58 euro, ruim 8 procent hoger dan in november 2017.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in december ruim 5 procent goedkoper dan in december 2017. In november waren aardolieproducten nog 9 procent duurder.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in december 1,5 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging in november was ruim 6 procent.

Ook de prijzen van de auto-, de elektrotechnische, de machine-, de metaalproducten-, de kunststof- en rubber- en de voedingsmiddelenindustrie lagen hoger dan in december 2017.

Afzetprijzen industrie dalen in december

Vergeleken met november zijn de afzetprijzen van de industrie in december ruim 2 procent gedaald. De prijzen op de binnenlandse markt namen met 1,5 procent af en die op de buitenlandse markt met 2,5 procent.

Bron: CBS

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.