Afzetprijzen industrie 5 procent hoger in juni


De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juni 5 procent hoger dan in juni 2017, meldt het CBS.

De prijsstijging is groter dan een maand eerder. Toen waren de producten van de industrie 3,7 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder.

Prijsstijging olie groter

In juni 2018 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie 65 euro. Dat is ruim 53 procent meer dan een jaar eerder. In mei was de prijs voor een vat ruwe olie ruim 65 euro, ruim 40 procent hoger dan in mei 2017.

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Producten van de aardolie-industrie waren in juni 40,5 procent duurder dan in juni 2017. Een maand eerder was er een prijsstijging van 33,5 procent.

Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in juni ruim 7 procent hoger dan een jaar eerder. In mei waren chemische producten 3,0 procent duurder dan in mei 2017.

De prijzen van de auto-, de kunststof- en rubberindustrie, de metaalproducten- en de machine-industrie lagen ook hoger dan in juni 2017. De prijzen in de elektrotechnische en voedingsmiddelenindustrie lagen daarentegen lager dan een jaar eerder.

Afzetprijzen industrie stijgen in juni

Vergeleken met mei zijn de afzetprijzen van de industrie in juni 0,4 procent gestegen. De prijzen op de binnenlandse markt stegen met 0,4 procent en op de buitenlandse met 0,5 procent.

Bron: CBS

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.