Afzetprijzen industrie 3 procent lager in januari


De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in januari gemiddeld 3,0 procent lager dan in januari 2023, meldt het CBS. Een maand eerder was de prijsdaling 1,8 procent.

Daling olieprijzen jaar op jaar kleiner

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In januari kostte een vat ruwe North Sea Brent 72,5 euro. Dat was ruim 7 procent minder dan een jaar eerder. In december 2023 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 71 euro, 8 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in januari 10,4 procent goedkoper dan in januari 2023. In december lagen de prijzen 8,4 procent lager dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in januari 10,9 procent lager dan een jaar eerder. In december lagen de prijzen 11,8 procent lager dan in december 2022.

Afzetprijzen industrie stijgen in januari

De afzetprijzen van de industrie zijn in januari ten opzichte van december met 0,7 procent gestegen. De prijzen op de buitenlandse markt stegen met 0,6 procent, de prijzen op de binnenlandse markt met 0,9 procent.

Bron: CBS

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.