A29: start renovatie Heinenoordtunnel; afsluitingen in februari 2023


Rijkswaterstaat renoveert in 2023 en 2024 de Heinenoordtunnel in de snelweg A29. De tunnel is daarvoor regelmatig afgesloten. Na 2 jaar aan voorbereidende werkzaamheden gaat de renovatie – volgens planning – in februari 2023 beginnen.

De Heinenoordtunnel is in februari dan 3 keer een nacht en ieder weekend afgesloten in 1 rijrichting. Daarna zijn er iedere maand nacht- en weekendafsluitingen. Eind april, begin mei en in augustus 2023 is de tunnel voor langere tijd, en ook op doordeweekse dagen, in beide richtingen dicht. De renovatie duurt tot eind 2024.

Na bijna 60 jaar tijd voor een grondige renovatie

Irene Schnieders, projectmanager bij Rijkswaterstaat: ‘De tunnel is in 1969 geopend en is aan het einde van zijn technische levensduur. Na bijna 60 jaar is het tijd voor een grondige renovatie. We vervangen onder andere alle tunnel technische installaties en systemen die nodig zijn om de tunnel te bedienen, besturen en bewaken. Dan moet je denken aan ventilatoren, camera’s, luidsprekers en aan meer dan 150 km aan kabels. Verder renoveren we de constructie en komt er een middentunnelkanaal, dat is een afgesloten vluchtgang tussen de 2 tunnelbuizen.’

Afsluitingen Heinenoordtunnel februari 2023

De tunnelafsluitingen richting Rotterdam vinden plaats op de volgende data:

woensdag 1 februari 22.00 tot donderdag 2 februari 05.00 uur;
vrijdag 3 februari 22.00 tot maandag 6 februari 05.00 uur;
vrijdag 10 februari 22.00 tot maandag 13 februari 05.00 uur;
woensdag 15 februari 22.00 tot donderdag 16 februari 05.00 uur;
vrijdag 24 februari 22.00 tot dinsdag 28 februari 05.00 uur.

De tunnelafsluitingen richting Bergen op Zoom vinden plaats op de volgende data:

donderdag 16 februari 22.00 tot vrijdag 17 februari 05.00 uur;
vrijdag 17 februari 22.00 tot maandag 20 februari 05.00 uur.

Let op: van vrijdag 10 februari 07.00 tot dinsdag 17.00 uur is het fietspad aan de kant van Barendrecht (langs het dienstgebouw) deels afgesloten. De fietsbuis van de Tweede Heinenoordtunnel is open.

Omleidingen voor wegverkeer

Bij afsluitingen in de rijrichting Rotterdam (van zuid naar noord) wordt doorgaand verkeer omgeleid via de snelwegen A16/A17 en A15. Verkeer van de Hoeksche Waard via de A16 en autoweg N217.

Bij afsluitingen in de rijrichting Bergen op Zoom (van noord naar zuid) wordt doorgaand verkeer omgeleid via de A15 en de A16/A17. Verkeer naar de Hoeksche Waard via de N217. Verkeer naar Goeree-Overflakkee wordt omgeleid via A15 en de autoweg N57.

Omleidingen voor (brom)fietsers

Bij afsluitingen van het fietspad aan de kant van Barendrecht is de omleiding voor fietsers van/naar Hoeksche Waard via de Achterzeedijk. Borden geven de omleiding aan.

Extra reistijd, overtocht ponten voor (brom)fietsers gratis

Tijdens de afsluitingen moet het wegverkeer rekening houden met extra reistijd. In de nachten en weekenden varieert dat van 15 tot 45 minuten. Bij afsluitingen op doordeweekse dagen kan deze in de spits oplopen tot een uur.

De fiets is op korte afstanden een goed alternatief voor de auto. Tijdens de afsluitingen van de Heinenoordtunnel is de overtocht bij de veerponten Rhoonsveer (tussen Oud-Beijerland en Rhoon) en Puttershoek (tussen Puttershoek en Zwijndrecht) gratis voor (brom)fietsers en voetgangers. En bij het veer tussen Nieuw-Beijerland – Hekelingen is de overtocht ook gratis voor (brom)fietsers, scooters en motoren en hun bijrijders.

Kiltunnel tolvrij tijdens afsluiting

Zolang de Heinenoordtunnel is afgesloten, geldt voor het verkeer in de afgesloten rijrichting dat de Kiltunnel in die rijrichting tolvrij is.

Hinder beperken en files vermijden

Om de hinder te kunnen beperken treffen we maatregelen. ‘Bij maatregelen moet je denken aan werken in perioden met het minste verkeer op de weg, dat wil zeggen nachten, weekenden en vakanties’, zegt Daisy Hofmans, omgevingsmanager bij Rijkswaterstaat.

‘Maar ook aan aanpassingen van bestaande wegen om de doorstroming op gang te houden, het in stand houden en extra inzet van het openbaar vervoer en stimuleren van fietsen op korte afstanden, en uiteraard communicatie, ook voor het internationale wegverkeer’, vervolgt ze.

‘Daarnaast is het advies om files te vermijden door de reis uit te stellen als het kan, niet te reizen als het niet per se hoeft of als het mogelijk is thuis te werken. En dan vooral bij de afsluitingen op werkdagen en in beide richtingen.’

Openbaar vervoer als alternatief

Door het in stand houden van het openbaar vervoer is de bus ook een goed alternatief voor de auto. Als de tunnel in de snelweg A29 dicht is, gaan de lijnbussen door de naastgelegen Tweede Heinenoordtunnel.

Tijdens langdurige afsluitingen in beide rijrichting, in mei en augustus, komen tussen busstation Heinenoord en de stations Rotterdam-Zuid, Lombardijen en Barendrecht directe verbindingen (pendelbussen). De dienstregeling en het actieftarief voor de pendelbussen is dan te zien via de website van Connexxion en via de website van 9292.

Beperkte hinder voor (brom)fietsers

(Brom)fietsers ondervinden zeer beperkt hinder. De buis voor fietsers van de Tweede Heinenoordtunnel blijft open. Om drukte op de omleidingsroutes en op de lokale wegen in de Hoeksche Waard te beperken wordt fietsen extra gestimuleerd.

Er komen probeeracties voor de elektrische fiets, kortingsacties en een leuke app met fietschallenges via Ways2Go. Door deze acties, gratis overtochten bij de veerponten voor fietsers en het ophogen van de frequentie en vergroten van de capaciteit van de pont Rhoonsveer en het veer bij Puttershoek tijdens de afsluitingen in de meivakantie en augustus, wordt fietsen extra aantrekkelijk.

Ondersteuning voor bedrijven

Zuid-Holland Bereikbaar en het Brabants Mobiliteitsnetwerk zijn door Rijkswaterstaat ingezet om samen met bedrijven en instellingen te kijken wat zij kunnen doen en wat nodig is om de hinder voor hun bedrijfsvoering, werknemers en /of bezoekers te beperken.

Bron: Rijkswaterstaat

Dit artikel heeft tot nu toe 0 reacties.
Laat uw reactie achter.